Wednesday, October 26, 2011

JOM MASUK SMTM

SEKOLAH MENENGAH TEKNIK MELAKA ADALAH SALAH SEBUAH DARIPADA SEMBILAN BUAH SEKOLAH MENENGAH TEKNIK PRIMIER DI MALAYSIA. SMTM MULA BEROPERASI PADA TAHUN 1973 DAN MENGELUARKAN BATCH YANG PERTAMA PADA TAHUN 1974. KINI SMTM TELAH BERUSIA 39 TAHUN DAN INSYAALLAH TAHUN HADAPAN KITA AKAN MENYAMBUT ULANGTAHUN KE 40. SMTM TELAH MELAHIRKAN RAMAI PROFESIONAL DALAM BIDANG KEJURUTERAAN DAN SAINS. DAN TIDAK KURANG JUGA MENJADI AHLI KOPERAT YANG BERJAYA.
PENDIDIKAN TEKNIK DAN VOKASIONAL KINI DALAM PROSES TRANFORMASI IAITU MENGARUS PERDANAKAN BIDANG VOKASIONAL. SALAH SATU BIDANG PENGHASILAN UTAMA (MKRA) KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA IALAH MEMPERLUASKAN BIDANG VOKASIONAL BUKAN SAHAJA DENGAN MENUKAR SEBANYAK 78 BUAH SMT KEPADA SMV TETAPI JUGA AKAN MENUKARKAN ATAU MEMPERLUASKAN PENDIDIKAN VOKASIONAL  KE SEKOLAH MENENGAH RENDAH YANG LAIN MELALUI PROGRAM PENDIDIKAN ASAS VOKASIONAL (PAV). OBJEKTIF UTAMA ADALAH UNTUK MENGELUARKAN BAKAL-BAKAL LULUSAN KEBOLEHKERJAAN PADA USIA YANG LEBIH MUDA.
SMTM AKAN KEKAL SEBAGAI SEKOLAH YANG MENERAJUI PENDIDIKAN TEKNIKAL DI BAWAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA. SMTM TETAP BERFUNGSI SELAKU PENYEDIA PENDIDIKAN TEKNIKAL ARUS PERDANA DAN TERUS MELAHIRKAN BAKAL TEKNOKRAT, SAINTIS PERTANIAN, JURUTERA DAN AKAUNTAN YANG LEBIH BERPOTENSI DAN BERKOMPETITIF SEMASA BERADA DI INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI. PARA LULUSAN SPM DI SMTM BAKAL MELANJUTKAN PELAJARAN DI MATRIKULASI TEKNIKAL, IPTA SEPERTI UTM,UTHM, UTEM, UPM DAN IPTS YANG MENAWARKAN KURSUS DIPLOMA. SELAIN ITU LULUSAN SMTM BOLEH TERUS MELANJUTKAN PELAJARAN KE POLITEKNIK SELURUH MALAYSIA. SMTM MENAWARKAN KURSUS DALAM JURUSAN KEJURUTERAAN AWAM, KEJ. ELEKTRIK & ELEKTRONIK, KEJ. MEKANIKAL, PERDAGANGAN/PERAKAUNAN DAN SAINS PERTANIAN.
STRATEGI BAGI MEMANTAPKAN KELUARAN SMTM IALAH DENGAN CARA MENAMBAH NILAI PELAJAR-PELAJAR KAMI MELALUI PROGRAM-PEROGRAM DWI-PENSIJILAN. KAMI TELAH MEMULAKAN LANGKAH MENGADAKAN KOLABORASI DENGAN PIHAK-PIHAK AGENSI LUAR SAMAADA SEKTOR AWAM ATAU SWASTA DAN PIHAK IPTA DAN IPTS.
LULUSAN SMTM AKAN DILENGKAPKAN DENGAN NILAI-NILAI PROFESIONAL DAN KEROHANIAN.YANG MAMPU MENJADI MODAL INSAN YANG DIHARAPKAN OLEH NEGARA.
KEPADA PELAJAR LEPASAN PMR TAHUN 2011, ANDA BOLEH MEMOHON MASUK KE SMTM DENGAN SYARAT ANDA ORANG YANG BERKUALITI. JOM MASUK SMTM, ANDA TAK AKAN MENYESAL. 


3 comments:

Cik Bueno said...

saya baru f0rm 3 . kalau percubaan saya ad D b0leh tak masuk SMTM ? saya nak sangat masuk sini .

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

saya form 3 2011. saya telah mengisi borang online. bilakah saya akan mendapat surat tawaran. keputusan saya 7A1B.